Jukka Jokirannan muistokirjoitus


Muistokirjoitus

Jukka Jokiranta (1953-2022)

Luokanopettaja ja ilmaisutaidon opettaja

Luokanopettaja Jukka Jokiranta kuoli vakavaan, nopeasti edenneeseen sairauteen 2.4. 2022. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 2.5.1953 Lahdessa. Hän kuoli levollisesti Espoon sairaalassa.

Jukka Jokiranta teki pitkän  opettajanuran. Hän aloitti jo nuorena ylioppilaana tarkkailuluokan opettajana. Pääosan opettajavuosistaan hän työskenteli Espoossa Soukan ja Auroran kouluilla sekä Espoon esittävän taiteen koulussa.  

Koulu-uransa Jokiranta aloitti Keski-Lahden kansakoulussa. Siellä hän kiinnostui esiintymisestä ja pääsi avustajaksi Lea Pennasen kouluttamien Yleisradion lastenohjelmien lapsiavustajien joukkoon. 

Keskikoulun Jokiranta kävi Kiveriön oppikoulussa,  ja ylioppilaaksi hän kirjoitti Lahden Lyseosta. 

Turun yliopistossa  hän opiskeli kotimaista kirjallisuutta ja puheoppia sekä Helsingin yliopistossa tiedotusoppia ja sosiaalipolitiikkaa. Opinnot Turussa veivät jälleen teatteriharrastuksen pariin. Jokiranta oli turkulaisen opiskelijateatteri Kantavierteen perustajajäsen ja monet muistavat vieläkin hänen koskettavat runoesityksensä opiskelijabileissä. 

Jokiranta oli taitava ja monipuolinen opettaja. Hänen luokissaan oli hyvä tunnelma, oppilaat keskittyivät ja innostuivat.  Hän rakensi tahdikkaan ja lämpimän suhteen oppilaisiin. Ihan kaikkiinl

Mutta työuraan mahtui paljon muutakin. Hän ehti olla töissä mm. sairalaan keittiössä ja roudarina. Helsinkiin muutettuaan Jukka pääsi kokeilemaan  näyttelijäntyötä ammatti-teatterissa Kansallisteatterin Keisari Jones-näytelmässä. Hän perusti myös omat Kantavierre- ja Komeetta-teatterit ja näytteli myös Kultsan teatterissa.

Teatteriharrastus johti Jukka Jokirannan lopulta pitkälle elämänuralle vahvaksi ilmaisutaidon opettajaksi. Lahjakkuuttaan hän sovelsi myös luokanopettajana Soukan koulussa  vetämällä  omaan luokkateatteriaan.  Auroran koululla hän oli 10 vuoden ajan keskeinen koko koko koulun näytelmien ja elokuvien voimahahmo.

Jukka oli fiksu ja huumorintajuinen taiteilijasielu. Hänessä oli hiljaista viisautta, jonka vaistosi sanattomasti. Hänestä pitivät kaikki, niin kollegat, oppilaat kuin huoltajatkin. 

Jokiranta myös jakoi osaamistaan. Hän kirjoitti yhdessä työtoverinsa Kari Evinsalon kanssa ilmaisutaidon oppikirjan  sekä Jopa Teatteria-kirjan yhdessä laulaja-laulupedagogi Heidi Parviaisen kanssa.  2000- luvulla hän oli aktiivisesti mukana Espoon opetustoimen oppimiskeskusprojektissa, jossa hänen vastuualueenaan oli innostaa  espoolaisia opettajia mm. teatteri-ilmaisuun.

Vielä eläkkeelle jäätyään Jokiranta  jatkoi draaman parissa, ja teki mm. volyntäärinä koululaisten kanssa kuulokuvia. Vakava sairaus keskeytti mielenkiintoisen Espoon työväenteatterikerhon ideoinnin. Hänen voimalauseensa voisikin kuulua: ” Jokainen lapsi on draaman arvoinen”. Jukka Jokirannan muistoksi perustettava kouluteatterin edistämisyhdistys tukee jatkossa kouluteatteritoimintaa eri puolilla Suomea mm. stipendein.

Jokiranta oli nuorena lahjakas pikamatkojen juoksija. Hän oli myös kova kuntoilija ja uimari aivan viimeisiin aikoihin saakka. Hän oli myös erikoisen lahjakas gourmet-kokki, jonka herkuista  ystävät saivat usein nauttia. Rakkaimmat harrastukset olivat kuitenkin kirjallisuus  ja teatteri.

Jukka rakasti keskusteluja ja älyllistä sanailua ystävien kanssa. Jukka oli verraton jutunkertoja. Pienistä arkisista sattumuksista tuli Jukan kertomana ikimuistoisia tarinoita. Tapaamisten  jälkeen hymy oli huulilla  ja mielessä.

Hänellä  oli poikkeuksellinen kyky löytää jokaisesta kanssaihmisestä jotain ainutkertaista ja arvokasta. 

Hän oli todellinen verbaalikko, jonka sydämen sivistys  ja laaja kirjallisuuden tuntemus inspiroivat kotona ja kouluissa. Jukka toi paljon iloa monen ihmisen elämään.

Työtoverit muistavat Jukan uutterana ja työlleen intohimoisesti omistautuneena opettajana.

Hänellä  oli ollut onnellinen varhaislapsuus; ainoana lapsena  hän sai rakkautta ja hellyyttä yllin kyllin. Se näkyi läpi koko elämän. Tulevan puolisonsa Jukka tapasi Leenan(Hakulinen) heinäkuisena lauantai-iltapäivänä v.1978 Lahden kaupunginkirjastossa. Avioliitto oli hyvin onnellinen.

On ollut upeaa  saada  tutustua näin hienoon ihmiseen ja työtoveriin.

Martti Hellström ja Jorma Honkanen.

Kirjoittajat ovat  Jukan  esihenkilö ja pitkäaikainen  ystävä

Kommentit